Surge when shifting from 2nd to 3rd gear - Honda Crosstour Forums
     Honda Crosstour Forums
Auto Insurance

Go Back   Honda Crosstour Forums > Honda CrossTour Forums > Crosstour General Discussion

CrossTourOwnersClub.com is the premier Honda Crosstour Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools
Old 10-01-2019, 03:42 PM   #1
2013ct
Junior Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: OHIO
Posts: 15
Default Surge when shifting from 2nd to 3rd gear

Hello,

I'm new here. Just purchased a 2013 ct v6. 100k miles, about a month ago. and sometimes the car lunges when shifting gears. It was barely noticeable at first but now it's more prominent. I did have the transmission fluid and deferential fluid replaced. Does anyone have any thoughts on this?

Thanks
2013ct is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-03-2019, 12:16 PM   #2
2013ct
Junior Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: OHIO
Posts: 15
Default

I guess no one has had this issue. I'm taking it in to the dealer in a couple of weeks. hopefully, it does it when i'm there.
2013ct is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2019, 08:06 PM   #3
Pretzel_Logic
Junior Member
 
Join Date: Aug 2019
Location: Chicagoland, far West burbs
Posts: 9
Default

Look up transmission problems here. There have been a lot of problems with the Crosstour transmission, some not so difficult and some that require an overhaul.
Pretzel_Logic is offline   Reply With Quote
 
Old 10-04-2019, 01:29 AM   #4
Sparky99
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Boquete, Panama ����
Posts: 2
Default

Have you tried muzzling the Economizer mode. I did because I was experiencing similar problems ie: it wasn’t sure whether to shift or not
Sparky99 is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2019, 07:10 AM   #5
[email protected]
Junior Member
 
Join Date: May 2018
Location: Brooklyn, New York 11218
Posts: 2
Default

I have a 2012 v6-l version. With a similar issue from a dead stop it would lurch before it would engage into the next gear. We were thinking it was engaging but the transition was the issue. It was use tribotex with the last oil change which help smooth out the transition. The lurch became less aggressive with time.
rkwong00@hotmail.com is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2019, 12:07 PM   #6
2013ct
Junior Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: OHIO
Posts: 15
Default

Thanks for replies and suggestions everyone. Sparky, I have not tried muzzling, i was thinking about it though. If my trip to the dealer leads to nothing i will try it.

rkwong, did you add tribotex to engine oil or transmission?
2013ct is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2019, 04:39 PM   #7
2013ct
Junior Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: OHIO
Posts: 15
Default

Pretzel, could you point me to a thread that mentions transmission problems? I cannot find anything. Thanks!
2013ct is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2019, 08:30 PM   #8
[email protected]
Junior Member
 
Join Date: May 2018
Location: Brooklyn, New York 11218
Posts: 2
Default

Engine Oil

Not the transmission.
rkwong00@hotmail.com is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2019, 01:32 PM   #9
2013ct
Junior Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: OHIO
Posts: 15
Default

So, Dealer mechanic could not feel anything and neither could I after about an hour drive to the dealer. But i do still feel it in the morning and after work everyday. So, i guess, it only happens when the car is cold, or maybe only when not at the dealer
2013ct is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2019, 01:38 PM   #10
2013ct
Junior Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: OHIO
Posts: 15
Default

Thanks rkwong. I did do some research on tribotex. not sure if that will help in my case, but it does look like there might be some benefit in using it.
2013ct is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2019, 03:57 PM   #11
2013ct
Junior Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: OHIO
Posts: 15
Default

So my issue goes away after about 20 highway minutes of driving. Maybe i'll change the transmission fluid again after i drive it for a bit.
Also, i ordered s-vcm controller to see how it works.
2013ct is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2019, 02:28 AM   #12
ChiliPalmer
Junior Member
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 5
Default

I have a 2014 EX-L 4WD that did this. I had them change the transmission fluid and update the car's software. It still did it periodically after that.= but only when it was cold outside.

I've come to the conclusion that the transmission fluid needs to warm up. Once the car comes up to temperature, it stops.

Go read technical service bulletin 16-062. Then take it to your dealer and tell them you want the transmission fluid changed. It should help.
ChiliPalmer is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 06:39 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.